16-02-2014 – Nieuwegein – T.I.N. Trainingsdag

Door Marijke Hulleman – Zondag 16 februari was er een Landelijke Trainingsdag in Nieuwegein. Om hier op tijd aanwezig te kunnen zijn ging in Elburg om 7 uur de wekker af. Opstaan, eten, omkleden, tanden poetsen, tassen inpakken, tassen nog dubbel nachecken of alles in was gepakt wat ingepakt moest zijn (equipment, pak, band, paspoort en een lunch) en gaan.

Om kwart voor 8 vertrokken Huibert en ik richting Nunspeet, daar stonden Ricky en Diederik braaf op ons te wachten om met ons mee te rijden richting Nieuwegein. Onderweg werd er gezellig gekletst en voor we het wisten stonden we met een kleine omweg??? om 9 uur netjes voor het sport complex.

Half 10 begon de training, opstellen (wat soms best een gepuzzel is met zo veel mensen) groeten en de Taekwon-Do oath gezamenlijk opzeggen. Eerst werden de diploma’s van de eerder behaalde dangraden en certificaten uitgereikt, waarop een kort e maar krachtige warming-up volgde. Met de hele groep heen en weer hardlopen door de zaal inclusief een massa sprint, waarbij er soms een wat jongere en kleinere deelnemer per ongeluk over het hoofd werd gezien. Rekken, springen en benen losgooien werden ook niet overgeslagen.

De groep werd na de warming up op graduatie gesplitst in 6 groepen. De onderdelen waren: Tuls, Matsoki’s, Ban jayoo matsoki, Wedstrijd sparring, Hosinsul en Speciale technieken. Elk onderdeel duurde +/- 30 minuten en de groepen rouleerden langs deze onderdelen.

Samen met Ricky, Martijn en Eelco begon ik met de Matsoki’s, een fijn beginpunt vond ik persoonlijk. Hier hebben wij Sambo matsoki en Ibo matsoki doorgenomen qua procedures en beoefend, helaas kwamen wij omwille van tijd niet meer aan de Ilbo matsoki toe.

Door naar Ban jayoo matsoki, een best lastig onderdeel. Het is stap sparring maar dan deels vrij en lijkt meer op vrije sparring, alleen is het wel van belang dat er technisch goed word aangevallen en afgeweerd met de juiste standen en logische volgorde . Hier maakte ik helaas best vaak missers, waardoor er een paar mooie blauwe afdrukken op mijn arm staan. Kortom dit onderdeel moet bij mij persoonlijk flink bijgeschaafd en getraind worden!

Na Ban jayoo matsogi: Tuls, mijn meest favoriete onderdeel! Deze training werd samen met een andere Sabum door een bekend en vertrouwd persoon begeleid, namelijk onze Sabum Claudia. Hier hebben we stap voor stap de Yul-Gok, Choong-Moo, Kwang-Gae en Ge-Baek gelopen. Hier werd een aantal bekende aanwijzingen gegeven (full faced, half faced of side faced) waar ik nog aan moet werken. En voor ik het wist was dit onderdeel al weer voorbij.

En dan mijn meest gevreesde onderdeel: Wedstrijd sparring. Equipment gauw aantrekken en een slokje water drinken. Hier werden verschillende combinaties beoefend, twee stoten gevolgd door een ronde trap en een achterwaartse trap en je tegenstander desoriƫnteren, hier draaiden wij mee met de hieltrap waardoor wij uit het zicht waren van de tegenstander.

12 uur, Pauze! Even rustig in de kantine een half uurtje eten, drinken en bijpraten met andere deelnemers wat zij zoal van de training vonden.

Na de pauze schoten we even een foto en moesten daarna direct opstellen en groeten, gauw verder met de laatste twee onderdelen, voor de anderen en mij was Hosinsul de volgende halte. Hier kwamen we weer een bekend gezicht tegen, Sabum Raymond. Samen met Sahyun Eikenhorst verzorgden zij het onderdeel Hosinsul. Waarbij wij meteen onze stokken tevoorschijn moesten halen, stiekem heb ik even gelachen om de mooie “lolly” stok van een mede Danhouder die hij had meegenomen :-). Er werden technieken voor de wat kortere mensen voorgedaan, en laat ik nou 1,68 lang zijn! Perfect! Ook Eelco moest er aan geloven dat hij even als proefpersoon moest functioneren. Uiteindelijk hebben Ricky en ik elkaar behoorlijk door de zaal geslingerd met wat hulp van Sahyun Eikenhorst en Sabum Raymond.

En als laatste onderdeel hadden wij Speciale Technieken. Hier hebben we verschillende verte en hoogte sprongen uitgevoerd met behulp van kussens zoals gesprongen zijwaartse trap, gesprongen opwaartse trap en gesprongen ronde trap. Ik moet eerlijk bekennen dat hier wat enige verzuring begon op te treden in mijn bovenbenen waardoor de trappen niet meer zo soepel verliepen als ik had gehoopt ;-).

Voordat ik er erg in had was het al weer 2 uur ’s middags en waren alle onderdelen behandeld. Het was wel even wennen dat de Landelijke Trainingsdag maar zo “kort” duurde. Ik vond het een gezellige en leerzame training en hoop dat er in de toekomst nog meer mensen van Taekwon-Do school Martowirono mee gaan!

Thuis aangekomen hebben Huibert en ik de rest van de middag met onze voetjes omhoog op de bank gehangen en gaan zometeen onze verzuurde spieren er maar eens eruit wandelen! Nog een hele fijne zondag en voorjaarsvakantie toegewenst en tot bij de volgende training.

 

Taekwon,

Marijke