Taekwon-Do

Taekwon-do is een zelfverdedigingssport / kunst, afkomstig uit Korea. Er wordt wel eens aangegeven dat taekwon-do reeds 2000 jaar oud is.

Tae betekent letterlijk “voet” en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend. Hiernaast staat tae ook voor staan, lopen, springen en breken.

Kwon betekent letterlijk “vuist” en staat voor alle handtechnieken en armtechnieken, zowel aanvallend als verdedigend (inclusief het vastgrijpen en werpen).

Do betekent letterlijk “weg”, “methode” of “principe”. Verder is dit moeilijk te beschrijven, omdat het een bepaalde geestelijke houding aangeeft die geworteld is in het traditionele Oost- Azië.

Praktisch én gezond

Op geestelijk vlak komt taekwon-do voort uit de traditionele ethische en morele principes van de oriënt én (uiteraard) vanuit de eigen persoonlijke filosofie van Choi Hong Hi. De fysieke technieken van taekwon-do zijn gebaseerd op de principes van de moderne natuurwetenschappen; met name op de fysica van Newton. Zij leren ons hoe wij een maximum aan kracht kunnen genereren.

Choi Hong Hi wenste duidelijk te maken dat zowel karate als taekwon-do als bronnen in de loop van zijn studies gebruikt werden, maar dat fundamentele theorieën en principes van taekwon-do totaal verschillen van elke andere gevechtskunst op de hele wereld.