Onderdelen

Cyclus van Taekwon-Do

Binnen het Taekwon-Do is het trainen van meerdere onderdelen van groot belang.

Het authentieke Taekwon-Do is onder te verdelen in:

1. de beoefening van basisoefeningen (de fundamentele oefeningen),

2. het uitvoeren van Tuls (de patronen / stijlfiguren),

3. de beoefening van verschillende sparringsvormen,

4. het hardenen van de wapens, en

5. de uiteindelijke zelfverdediging.

Tuls

Naast de beoefening van de basistechnieken kent het Taekwon-Do 24 Tuls, ook wel stijlfiguren genoemd. Een Tul is een aaneenschakeling van een bepaald aantal aanvals- en/of verdedigingstechnieken, die worden uitgevoerd met behulp van denkbeeldige tegenstanders.

Meer informatie

Sparring

De uitvoering van de technieken dient niet alleen tegen een denkbeeldige tegenstander of tegen stootkussens te worden getraind, maar ook tegen een partner. In eerste instantie kan er gestart worden met de beoefening van stapsparring. Hierdoor wordt een overgang gecreƫerd tussen de beoefening van de fundamentele oefeningen (de basisoefeningen) en het (half) vrije gevecht.

Meer informatie

Breektesten

Breektesten worden binnen het Taekwon-Do veelal gebruikt om de kracht en effectiviteit van de verschillende technieken te kunnen testen of te kunnen demonstreren. Breektesten geven een inzicht in de eigen veelal onderschatte mogelijkheden. Ook stimuleert de uitvoering van breektesten het doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en zelfvertrouwen.

Meer informatie

Zelfverdediging

Het onderdeel zelfverdediging is onder te verdelen in bevrijdingen, controle technieken, werptechnieken en ontwapenings-technieken. Door het demonstreren van zelfverdedigingstechnieken krijgt de toeschouwer direct een beeld van het nut van de vele aanvals- en verdedigingstechnieken die het Taekwon-Do rijk is.

Meer informatie