Voordelen van Martial Arts

Sporten is gezond! En zelfs wanneer een kind van nature geen typische atleet is, kunnen zij bij het beoefenen van martial arts (zoals Taekwon-Do) `uitblinken’. Het biedt een aantal waardevolle voordelen waar de kinderen hun hele leven profijt van zullen hebben. 

 • Zelfverdediging
  De voornaamste reden om een martial art te beoefenen, ongeacht welke, is om te leren verdedigen. Met een maatschappij waarin verdraagzaamheid nog niet zo ontwikkeld is als wij zouden willen, is dit absoluut een goede reden. In martial arts train je technieken én leer je na te denken over hoe je jezelf verdedigt. Door de training leren kinderen niet alleen ongewenste of gevaarlijke situaties te herkennen en uit de weg te gaan, maar worden zij zowel fysiek als mentaal weerbaarder gemaakt. En als het dan echt nodig is zijn zij kalm genoeg om hun vaardigheden toe te passen en zichzelf te verweren.

 • Actieve en gezonde levensstijl
  In een tijd waarin tablets, smartphones, (spel-)computers en TV’s overal te vinden zijn hebben kinderen al genoeg afleiding waarbij zij niet hoeven te bewegen. Door de beoefening van martial arts ontwikkel je onder meer kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.

 • Discipline en focus
  Martial arts lessen bevatten veel herhaling, wat gericht is op het verbeteren van technieken en het onthouden van patronen. Kinderen leren dat krijgskunst een typisch geval is van “Oefening baart kunst”. Ook worden in de lessen duidelijke regels en grenzen gesteld waaraan zij zich moeten houden en leren zij dat er consequenties zijn verbonden aan hun gedrag. Kinderen houden van deze discipline, mits correct toegepast.

 • Respect en gelijkwaardigheid
  Het lijkt tegenwoordig steeds minder in de kindercultuur aanwezig te zijn: het tonen van respect voor autoriteit, volwassenen en senioriteit. Respect is verweven in iedere martial art en haar tradities en ceremonies, van begin tot eind. Buigen, een hand geven, een boks geven – wij doen dit om respect te tonen naar onze trainingspartners en leraren en om hen te bedanken voor hun hulp. Ongeacht of het een kind of een volwassene is. Deze vorm van eerbied en welgemanierdheid is bepalend voor het martial arts gevoel en de stemming in de les. Kinderen leren  de kunst van zelfbeheersing en ervaren dat zij, door zich op deze wijze te gedragen, meer zullen bereiken. Kinderen die martial arts beoefenen, luisteren (naar verloop van tijd) vaak thuis ook beter!

 • Zelfvertrouwen en eigenwaarde
  Een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde kan vervelende gevolgen hebben waar een kind de rest van het leven last van ondervindt. De voldoening die kinderen halen uit het leren uitvoeren van nieuwe technieken en het behalen van een nieuwe band geeft een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. De aanmoedigingen en complimenten door leraren schroeven het gevoel van eigenwaarde verder op. De effecten daarvan reiken veel verder dan de dojang (trainingsruimte).

 • Sociale vaardigheden en leiderschap
  Kinderen die moeite hebben met het ontplooien van nieuwe vriendschappen, zullen eerder aansluiting vinden bij anderen die dezelfde passie hebben. Daarnaast wordt in de lessen veel samengewerkt met de leraar en met medeleerlingen, waardoor zelfs het meest verlegen kind uiteindelijk begint te praten en vragen durft te stellen. Ook worden hogere banden gekoppeld aan lagere banden, om de lagere banden te helpen met het leren van technieken en om oefeningen te begeleiden. Zo leren de kinderen met de hogere graduaties beter communiceren en leiding te nemen.

 • Individuele doelstellingen
  Succesvolle mensen, van zakenlui tot top-atleten, hebben één ding gemeen: zij stellen doelen. Doelgericht werken geeft richting, motivatie en focus om op de best mogelijke manier de gestelde doelen te bereiken. Het behalen van banden en graduaties helpt kinderen doelen te stellen en motiveert hen deze te bereiken. Een vaardigheid die hen zal helpen bij alle andere belangrijke zaken in hun leven.

 • Tegenslagen overwinnen en grenzen verleggen
  Zoals met alles in het leven zal ook bij martial arts niet altijd alles even gemakkelijk zijn. Kinderen zullen in hun leven moeten leren omgaan met teleurstellingen. Soms zullen bij martial arts technieken onmogelijk lijken, zal er een keer een trap of stoot geïncasseerd moeten worden en zal er een keer een wedstrijd verloren worden. Hier leren de kinderen mee om te gaan. Zij worden aangemoedigd om op te staan en weer door te gaan. Zij worden geprikkeld om hun grenzen te verleggen en hun angsten te overwinnen. En zo wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een sterke mentaliteit.

 • De beste vriendschappen
  Samen dingen ondernemen leidt tot vriendschap. Als je samen traint, zweet en zwoegt om je doelen te behalen, bouw je een bijzondere band op. Dit zie je bij kinderen dan ook al snel gebeuren. Zij leren dat spelen en lol maken leidt tot vriendschap en dat die vriendschap nog veel sterker is als je goed samenwerkt en vecht om als een team de gemeenschappelijke doelen te bereiken.